زیست

گروه زیست منطقه 18

زیست

گروه زیست منطقه 18

ایجاد جنین با سه والد

پنجشنبه, ۲۰ اسفند ۱۳۹۴، ۰۲:۳۹ ب.ظ


💠🔱چندی پیش، خبری با عنوان "بریتانیا برای نوزادانی با سه والد آماده می شود" به صورت وسیع در رسانه های گروهی دنیا مطرح شد و مورد توجه همگان قرار گرفت.



💠⚜ایجاد نوزادانی با سه والد به عنوان یک روش منطقی برای پیشگیری از تولد نوزادان معلول یا افزایش شانس صاحب فرزند شدن برای والدینی که به دلیل مشکل میتوکندری و ژن های معیوب آن قادر به داشتن فرزند سالم نیستند، شیوه ای مناسب است اما هنوز بحث هایی در زمینه مناسب بودن یا نبودن این روش وجود دارد.


💠〽️در طی عمل لقاح، کروموزوم های هسته اسپرم و تخمک با هم جفت شده و هسته سلول اولیه جنینی را بوجود می آورند اما میتوکندری های اسپرم در سیتوپلاسم تخمک از بین رفته و تنها میتوکندری های باقیمانده در جنین، میتوکندری های تخمک هستند. بنابراین میتوکندری ها تنها از طریق مادر به ارث می رسند.



💠〽️میتوکندری ها در سلول ارگانل تولید کننده انرژی سلول هستند که دارای مقدار کمی ماده ژنتیکی نیز می باشند. عملکرد ناصحیح میتوکندری به عنوان اندامکی که در متابولیسم انرژی نقش بسیار مهمی دارد می‌تواند به شرایط پاتولوژیک منجر شود. تعداد رو به افزایشی از بیماری های انسانی، ناشی از جهش هایی در ژنوم میتوکندریایی هستند که ظرفیت تولید ATP در سلول را کاهش می دهند.


💠〽️برخی از انواع بافت ها و سلول ها ( نورون ها، سلول های عضلانی عضله اسکلتی، قلب و سلول های بتا پانکراس) در مقایسه با بافت ها یا سلول های دیگر، تحمل کمتری نسبت به کاهش تولید ATP دارند و به همین دلیل تحت تاثیرجهش ایجاد شده در ژنوم میتوکندریایی قرار می گیرند. گروهی از بیماری های ژنتیکی تحت عنوان آنسفالومیوپاتی های میتوکندریایی می باشند که اساسا بر روی مغز و عضله اسکلتی اثر می گذارند. علاوه بر این بیماری نادر نروپاتی بینایی ارثی لبر (Lebers hereditary optic neuropathy )  و بیماری صرع میوکلونیک و فیبر خشن– قرمز (Myoclonic epilepsy and ragged – red fiber disease ) یا (MERRF) نیز به دلیل جهش در ژنوم میتوکندری ایجاد می گردند.


💠〽️این بیماری ها همیشه از طریق مادر منتقل می شوند، زیرا همانگونه که ذکر گردید یک رویان در حال نمو تمامی میتوکندری های خود را از تخمک دریافت می نماید. مشکلات مرتبط با میتوکندری ممکن است در مادر پدیدار نگردد اما در طی عمل لقاح از طریق انتقال میتوکندری مادری به جنین روی فرزند تاثیرگذار باشند.



💠〽️ علاوه بر این مشخص گردیده که هرگونه نقص موجود در میتوکندری مادر می تواند باعث اختلال در روند لقاح و تشکیل جنین گردد.
در تکنیک ایجاد جنین با سه والد که در تصویر زیر نشان داده شده است، ابتدا هسته تخمک مادر که حاوی میتوکندری معیوب است و هسته تخمکی که حاوی میتوکندری سالم می باشد (از فرد اهدا کننده) خارج می گردد. سپس هسته تخمک مادر به سیتوپلاسم تخمک فرد اهدا کننده انتقال داده می شود. سپس این تخمک، که دارای هسته تخمک مادر و سیتوپلاسم (میتوکندری ها) اهدا کننده می باشد، با اسپرم پدر لقاح می یابد.


💠〽️بدین ترتیب جنین ایجاد شده، فاقد میتوکندری های معیوب خواهد بود و از تولد نوزادی با بیماری های مرتبط با جهش در ژنوم میتوکندریایی جلوگیری می گردد. نوزاد متولد شده حاصل DNA  سه والد است: پدر، مادر و شخص دهنده تخمک اما از نظر مسائل وراثتی نوزاد از فرد دهنده به لحاظ ژنتیکی، خصوصیاتی را به ارث نخواهد برد، چون عامل اصلی انتقال توارث، هسته سلول است.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۱۲/۲۰

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
RSS
بیان
بیان باکس
بلاگ
همه چی ...
زیست